Verbanning voorbij

Ik zal de saillante details een andere keer bespreken (afhankelijk van hoe de hosting provider gaat reageren), maar we kunnen zwets.com weer benaderen. Onze ban is tijdelijk opgeheven, en bovendien zette een oud-collega per omgaande zijn proxy voor ons open (als we die gebruiken, lijkt het alsof we vanuit Europa binnenkomen). Dankjewel Jaap!

We hebben een stuwmeertje aan blogmateriaal, maar gaan eerst een week vakantie houden! We gaan kamperen in Peponi, een plaatsje aan de Indische Oceaan tussen Tanga en Pangani. Peponi is Swahili voor Paradijs. Ida en Willem luisteren al de hele week naar deze cover van het gelijknamige nummer van Coldplay.

Wonderful Me

Online: een video met Doris en Willem en hun klasgenootjes.

ISM volgt het “Primary Years Programme” van het International Baccalaureate (IB). Een belangrijk onderdeel daarin is de “Unit of Inquiry”, een thema dat gedurende een kwartaal een rode draad vormt in de lessen. Dit kwartaal was de UoI voor klas P3/4 “Wonderful Me”, waarbij het draaide om de uniciteit van ieder individu, en de manier waarop die gevormd wordt door aard en omgeving. Volgend kwartaal is het thema “Ethnic Expression”: iedereen behoort tot een ethnische groep, en iedere ethnische groep heeft manieren om zich uit te drukken.

De school heeft de afsluitende video van de UoI Wonderful Me online gezet op http://www.ismoshi.org/p34wonderful.htm (wachtwoord is parent733). Leuk om Doris en Willem te zien dansen tussen hun klasgenootjes! Willem is herkenbaar aan zijn witte polo, Doris heeft eerst een rode, daarna een donkerblauwe polo aan.

(leef)tijdloos

Na een warme dag in de tuin… is er niets lekkerder dan in die kilo Lego duiken die ik vanaf het begin van het inpakcircus in de bagagelimiet had meegerekend. Je hebt het Legobouw-gen, of je hebt het niet- nou, dan is er hier co-dominante overerving ! En bijna die hele kilo is al zo’n 30 jaar in gebruik: Hellevoetsluis → Utrecht → Nijmegen → Moshi !

Barmhartige Samaritanen

Er is vanmorgen een overvolle vrachtwagen met illegale Somaliërs verongelukt net buiten Moshi. De SEH stroomde over met gewonde, uitgehongerde en uitgedroogde vluchtelingen, die bovendien in paniek gevlucht waren voor politie en leger die kwamen helpen. In het ziekenhuis gaf het een chaos tot ver buiten de SEH, waar alle beschikbare (trauma)dokters heen moesten. Toch opvallend hoe kalm en berustend het er dan aan toegaat – alles in relatieve stilte. In Nederland gaan bij elk groter trauma overal telefoons, monitoralarms en intercoms af, die heb je hier gewoon niet.

De ziekenhuiskeuken is wel meteen begonnen met het bereiden en uitdelen van al het overgebleven voedsel (en veel is dat niet) aan de uitgehongerde binnenlopers. KCMC doet zijn naam eer aan, “Part of the Good Samaritan Foundation”.