5H-WKF

Via-via hoorde ik dat Aat, een van mijn medebassen in een koortje hier in Moshi, een zelfgebouwd vliegtuig zou hebben. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid! Desgevraagd bleek het gerucht niet alleen waar te zijn, het vliegtuigje staat nota bene in een hangar op Moshi Airport, en Aat nodigde ons uit om eens te komen kijken als hij het voor onderhoud uit zijn hangar zou halen.

Moshi Airport

Moshi Airport klinkt als heel wat, en op Google Maps lijkt dat ook zo, maar Moshi Airport is niet veel meer dan een air strip. Er zijn geen lijnvluchten, en misschien landt er eens in de week of maand een gecharterd toestelletje. Alle regionale, nationale en internationale lijnvluchten vliegen op Kilimanjaro International Airport (JRO), op 40km hier vandaan.

Desondanks staat er op Moshi Airport een prachtige, gedateerde maar perfect onderhouden, vertrek- en aankomsthal. De weg naar het vliegveldje wordt netjes aangegeven, en op het terrein staat zelfs een wegwijzer naar de vertrekhal — het enige gebouw op een vlakte van zeker 2 bij 2 km. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan sinds de laatste lijnvlucht er vertrok …

Update: … of had moeten vertrekken. Mariekes collega Rune — een kinderarts die geboren en getogen is in Moshi, sterker nog: geboren is in KCMC Hospital waar zij nu beiden werken — wist haar het volgende te vertellen. Toen KCMC in 1971 werd opgericht, was Moshi de beoogde standplaats van Amref / Flying Doctors. Het ziekenhuis heeft daarom een helicopter deck en zelfs een radio room in een hoekje van de afdeling verloskunde. Beide zijn echter nooit in gebruik genomen omdat Flying Doctors gezien de politieke ontwikkelingen in Tanzania, koos voor nabijgelegen Nairobi.

Kitfox

Het vliegtuigje van Aat is een Kitfox. Op het identificatieplaatje heet het een “Experimental Amateur Built Aircraft”. Aat heeft het als bouwpakket met een vriend in Idaho gekocht, en in een container naar Dar Es Salaam laten verschepen. De term “bouwpakket” suggereert dat op zijn minst de onderdelen al af waren, maar toen de eerste instructie luidde “fabricate this part” (waarbij hij een vrij complex onderdeeltje met opstaande randen en een schuine kant moest maken uit een meegeleverd perspex kubusje) wist Aat dat het wel wat werk zou gaan kosten. Hij heeft vervolgens twee jaar lang zijn vrije tijd gestoken in het assembleren van het vliegtuigje. Het resultaat vind ik adembenemend.

“Perfection in design is achieved not when there is nothing more to add, but when there is nothing more to take away.”

5 thoughts on “5H-WKF”

  1. 🙂
   Ik weet niet hoe lang het koortje al bestaat, maar het is wel een maatje kleiner dan Popolo, en ook de gemiddelde leeftijd ligt wat hoger. Ik denk ongeveer een factor 2, dus zelfs ik trek die nog naar beneden 🙂 In het repertoire zit dan ook geen System of a Down of Evanescence, en wel “Mister Sandman” – maar daarnaast ook mooie madrigalen en bijvoorbeeld (een van mijn favorieten) “Lascia ch’io pianga” uit Händels Rinaldo. Een andere favoriet: het Tanzaniaanse volkslied (= het Afrikaanse volkslied, Nkosi Sikeleli Afrika, maar dan in Kiswahili) in een prachtige meerstemmige zetting – waar ik lekker onderin mag bassen.
   Omdat veel koorleden ‘visiting professors’ zijn, wisselt de bezetting sterk, maar dat heeft ook wel weer zijn charme: vorige week waren we maar een kwartetje. Het grootste gebrek van het koor is wel dat we niet naast een kroeg repeteren …

 1. Marco,

  Inderdaad, da’s geen geheim. Toch kan je gekke dingen tegenkomen: de immigratiebaas in Arusha vroeg me onlangs of ik, als eigenaar van een heuse hangar in Moshi, daar misschien ‘business’ (wat ik als gepensioneerde in TZ niet mag) mee bedreef….Ik kon hem uitleggen dat er met mijn soort kistje en mijn vliegbrevet geen ‘business’ te doen valt. Buiten klettert de herfstregen inderdaad ongeremd tegen de ramen; er zat zelfs al hagel bij!

  Aat

 2. Aat, dank je. Ik wilde je nog mailen voor publicatie (ik ben terughoudend met het vermelden van namen op publiek internet), maar bedacht me dat vliegtuigregistraties toch al publiek domein zijn en bovendien kon ik mijn enthousiasme niet bedwingen 🙂 We zien elkaar in november vast bij koor of anderszins. Geniet nog even van de Nederlandse herfst!

  Marco

 3. Hoi Marco, Marieke,

  Leuk verhaal over mijjn Kitfox! Ik kreeg het via Joris de Vries, met wie ik samenwerk als adviseur voor hun activiteiten in Moshi. Tot spoedig; ik ben vanaf midden november weer een dikke maand in TZ, knutselen aan het huis en -inderdaad- aan de Kitfox, de laatste keer voor onze definitieve terugreis april volgend jaar.

  Salaams,

  Aat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *