De Auto

Hoezo merktrouw? Het is alsof de duvel ermee speelt — of is het gewoon goed Karma? Op de avond dat we met René naar de Indoitaliano gaan, wordt daar een advertentie opgehangen: “Land Rover For Sale”.

Land Rovers staan hier niet veel te koop. Er rijden er wel veel rond, want het is de standaardauto van veel overheidsdiensten. Particulieren zweren bij de in Afrika mateloos populaire Toyota Land Cruiser. Wij wilden vanaf het begin liefst een Land Rover vinden. Niet zo oud als onze Series IIa in Nederland, maar wel even vertrouwd. Et voilà!

Dit is hem, geboortejaar 2002 dus 40 jaar jonger dan onze Land Rover in Nederland. Heeft een jaar dienst gedaan als overheidsauto op Zanzibar. Toen was hij nog traditiegetrouw wit. Vervolgens is hij jaren lang niet gebruikt, en uiteindelijk via een handelaar terecht gekomen in Moshi. Eén eigenaar, oud vrouwtje, je kent dat wel.

Om de auto op mijn naam te  zetten, moest ik een “Tax Identification Number” aanvragen, het Tanzaniaanse equivalent van het Sofinummer. Sinds vanochtend heb ik dat, inclusief het bijbehorende certificaat. Het feit dat ik nu in staat ben om belasting te gaan betalen in Tanzania geeft wel een gevoel van inburgering …

Op weg naar de belastingdienst parkeerde ik naast deze sleepauto. Land Rover claimt dat 60% van de ooit geproduceerde Land Rovers nog steeds op de weg is.

En wat zag ik wegrijdend in de schemering bij het KCRI in mijn achteruitkijkspiegel?

Ik ben er even voor uitgestapt. Goed kijken tussen de elektriciteitsdraden.

 

4 thoughts on “De Auto”

  1. Dank je! Ben jij de webmaster van http://www.kiliweb.com/ ? Goed initiatief – en verrassend dat we elkaar nog niet tegen zijn gekomen in Moshi. Leuk artikel over de Land Rover, en laat nou net dit weekend een van de half-shafts van onze Land Rover het hebben begeven … Geluk bij een ongeluk: het gebeurde bij Peponi, waar de eigenaar zelf nog een Land Rover Series I uit 1951 en twee Defenders had staan. Kennis en reserveonderdelen te over 🙂

 1. Hallo allemaal, wat is het weer leuk om jullie verhaaltjes met foto’s te lezen en een beetje op de hoogte te blijven van jullie bestaan. Gefeliciteerd met de nieuwe auto, het blijft wonderlijk dat elke keer wensen in vervulling blijven gaan zonder dat je er op rekent. Een engel op jullie schouder ??? De Kilimanjaro???
  Het gevoel van zich thuisvoelen kennen wij ook, van onze reizen, de warmte, de geuren, de hardheid van het bestaan waar je getuige van bent, de opgewektheid, de kleuren, de dieren, het eenvoudige maar altijd verrukkelijke eten: kortom, je wilt altijd weer daar zijn….De Kilimanjaro is zo te zien helemaal geintegreerd in jullie leven. Wij hopen hem ook te gaan zien t.z.t….
  Wij zijn benieuwd naar jullie nieuwe werkomgeving en de school voor de kinderen. Gaan de kinderen ook al op 1 augustus naar school?
  Geniet nog van de laatste dagen vakantie. Ik zit met de kaart van Tanzania voor mijn neus en heb al eerder gezien dat Moshi eigenlijk een hele goede uitvalsbasis is om te reizen naar de Ngorongoro, Lake Manyara en Serengeti en … de Kilimanjaro!
  veel groeten en liefs,
  Wil en Valentijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *