De EEG monteur

Proefkonijn WillemIn deze en volgende week geef ik samen met Sylvia Arpots, een KNF-laborante uit het Radboud, een EEG-cursus. De mogelijkheden en kennis van het EEG zijn weggezakt in de jaren dat het in dit ziekenhuis niet beschikbaar was. Er zijn drie pientere zusters geselecteerd die zich mogen gaan omscholen tot EEG nurse. Momenteel hebben we alleen Jane, die zich naast haar huidige baan in allerlei bochten wringt om ook nog EEG’s te draaien. Omdat de vraag alleen maar toeneemt was het tijd voor onderwijs. Sylvia en haar gezin zijn hier tijdelijk neergestreken om mee te helpen. Fantastisch! Sylvia’s zoontje Joeka gaat in deze weken samen met onze kinderen naar school, terwijl haar man Joy past op dochtertje Siska.

ida-proefkonijn-1Terwijl we zowel patiënten als gewillige proefkonijnen aan de lopende band EEG-den (dankjewel Ida en Willem en de 2 prachtig kale kinderartsen-in-opleiding!), kwamen de elektrotechnische problemen aan het licht. Let wel, we zitten in Afrika waar ida-proefkonijn-2de ene stroomstoring de andere opvolgt, en waar pieken en dalen van 330 en 150 volt niet ongewoon zijn. Op sommige EEG’s konden we zó het verloop van de stroomaanvoer volgen …

… tot Zwets eens keek naar aansluiting van de apparatuur, en ontdekte dat het EEG-apparaat weliswaar was aangesloten op een UPS (een apparaat dat een tijd stroom blijft leveren als de netstroom wegvalt), maar dat de Stabiliser die ervoor had willem-proefkonijn-1moeten hangen (om de spanning dichtbij 230V te houden) was losgekoppeld, én defect.

De Nieuwe Stabiliser
De Nieuwe Stabiliser

Met ongekende snelheid kregen we van KCMC een nieuwe. Normaliter gaan er, door de gebruikelijke papiermolen, weken of zelfs maanden voorbij voordat een defect onderdeel vervangen wordt. Maar ons charmant geformuleerde dreigement dat het niet alleen gaat om het duurste apparaat in het ziekenhuis, maar ook om een van de grotere inkomstenbronnen, deed wonderen: de volgende ochtend was hij er al!

De stabiliser gaf een grote verbetering: de vreemde ‘spikes’ verdwenen uit de EEG’s. Wel vertoonde het apparaat in de ogen van Sylvia erg veel ruis rondom 50Hz. Deze brom kon zij deels corrigeren met filters in de voorversterker, maar ten koste van ook veel van het hersensignaal. Volgens Jane was dit echter nooit anders geweest, dus Sylvia ging – al binnen week gewend aan “This Is Africa” – met heerlijke onverstoorbaarheid door met haar trainingen.

EEG voor Zwets
Het ongefilterde EEG signaal vóór Zwets

Dan ken je Zwets nog niet. Onze autodidactische EEG-monteur verscheen vanochtend met zijn tas met gereedschap op de EEG-kamer. Hij ging in de hoek achter het apparaat zitten, en na een tijd meten, knippen en verbinden, verscheen ineens dit ongefilterde signaal:

EEG na Zwets
Het ongefilterde EEG signaal ná Zwets

… wat Sylvia deed uitroepen “Hee, ik krijg ineens een Europees signaal!”. Het commentaar van Jane, die zojuist ook even langskwam: “I love that guy!”

4 thoughts on “De EEG monteur”

  1. Hai lieve Syl, Ja, dat is nu Afrika! Maar jij krijgt het er gelukkig niet extreem warm van, maar lijkt het prima te kunnen handelen daar! En je weet: we hadden niet anders van je verwacht! Liefs ook aan Joy en de kids en veel succes daar met zijn allen!
    Martha xxx

  2. Ik kreeg de link van jullie website van Sylvia 🙂
    Wat leuk om iets te lezen over hoe het reilt en zeilt daar in het verre Tanzania.

    Groeten van Betsie, de schoonzus van Sylvia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *