Het EEG-programma van deze week…

… is nog open voor aanmeldingen !

Alles werkt, EEG-nurse Jane is getraceerd en zal de gaatjes opvullen totdat de hoofdverpleegkundige een geschikte jonge opvolger heeft geselecteerd die zal worden opgeleid. Waarschijnlijk komt er zelfs een korte (na)scholing later dit jaar, vrijwillig verzorgd door een van de KNF-laboranten uit het Radboud. Dat is geweldig nieuws, want niet alleen de nurses maar ook de artsen zullen hier belangstelling voor hebben.

Ondanks aanwezigheid van het apparaat hebben zelfs de internisten en kinderartsen met interesse voor neurologie letterlijk en figuurlijk geen kijkje in de keuken mogen nemen: de EEG-kamer zat op slot, en de sleutel was jaren in het bezit van het Hoofd Kindergeneeskunde. De reden was saillant: Terwijl men dacht dat er al jaren geen EEG meer werd gedraaid, bleek een van de ertoe opgeleide nurses apparaat en kamer al lange tijd te gebruiken voor een alternatief spreekuur voor patienten met allerhande (voornamelijk psychische) klachten. Al was ze geen arts, maakte ze registraties, baseerde er varia diagnoses op en schreef kruiden voor. Zij en de patienten konden de magie van een hersenfilm niet weerstaan, en zo was de EEG-kamer, voordat hij onder het stof verdween, een florerend handeltje. This is Africa.

De eerste EEG-aanvraag kwam vandaag binnen- en heb ik afgewezen… Met al mijn tact heb ik de open-deur-vraag vervolgens zachtjes omgebogen tot EEG-onderwijs Hoofdstuk 1: “Wanneer vraag ik een EEG aan (en wanneer niet)?”. De familie van de patient (een 10-jarig Masai-herdersjongetje dat recht van de Masai-steppe komt) scheelt het uiteindelijk weer 15000 TSh (€ 7,50, een weekinkomen voor Maasai)!

One thought on “Het EEG-programma van deze week…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *