Medical Checks for Children

Edit: zie dit fotoverslag.

Ik ben nu twee weken in Tanzania, en heb deze week meegedraaid als neuroloog met een jaarlijks terugkerende medische ‘APK’ voor de kinderen in een dorp 20 kilometer van Moshi. Het dorp ligt tegen een gigantische suikerrietplantage aan, en de mensen uit het dorp hebben meestal een baan die te maken heeft met deze plantage. De plantage zelf is een groot contrast met de rest van het landschap, en lijkt nog het meest op de Noordoostpolder met kaarsrechte irrigatiekanalen en een voor Afrika enorm efficient productieproces. In de jaren dertig is deze plantage aangelegd door Denen, waarna hij tijdens het bewind van Nyerere deel was van het Ujamaa-beleid (zestiger en zeventiger jaren). Ujamaas waren de Afrikaanse tegenhangers van de kolchozen in de Sowjetunie, en werden destijds massaal ingevoerd als manier om Tanzania economisch gezond te maken. De bevolking ervan was kunstmatig samengesteld, en gedwongen te verhuizen vanuit hun oorspronkelijk woongebied naar de Ujamaa. Na vele jaren werden deze gemeenschappen als mislukt beschouwd en ontbonden, maar het eindresultaat bestond helaas uit een mengeling van berooide en voorheen geografisch gescheiden stammen die nu etnisch gezien onnatuurlijk dicht bijeen wonen. Al met al een plek die, grenzend aan de Masai-steppe, geschikt is geweest voor ontwikkelingshulp.

Onder meer vanuit een Nederlandse stichting, FD Kilimanjaro, die in een van de dorpen al jaren actief is om op allerlei punten het welzijn van de dorpsbewoners te verbeteren. MCC organiseert elk jaar een gezondheids-‘kamp’ voor alle kinderen van baby- tot en met basisschoolleeftijd, in een schoolgebouwtje zonder ramen dat aan de vlakte grenst. Hele rijen vormen zich voor het inschrijvingsloketje, allemaal kinderen in schooluniformen die letterlijk bijna uit elkaar vallen van ouderdom, maar toch met liefdevol hand- en borduurwerk toonbaar gehouden worden. Een Nederlandse schoolklas kan nog wat leren van de discipline van deze kinderen, die soms uren in een kaarsrechte rij over de steppe staan te wachten voor de dokters (chirurg, kinderarts, huis-, jeugd- en CB-arts) en verpleegkundigen, de tandarts en de ‘apotheek’ (een klein depot van gesorteerde medicatie, waarvoor er eendrachtig door iedereen, van arts tot chauffeur, elke dag met de hand ijzertabletten, multivitaminen enzovoorts worden uitgeteld en in zakjes gedaan).

Met de gezondheid van veel kinderen, vooral de Masaikinderen, is het redelijk tot matig gesteld, waarbij me wordt benadrukt dat de algemene gezondheid in dit dorp nog veel beter is dan elders door het ontwikkelingsproject dat er plaatsvindt. Naast een hoge prevalentie van ijzergebreksanemie (vingerprik), groeiachterstand en caries worden er kinderen uitgevist met nefrotisch syndroom, pneumonie, maar ook zuigelingen met verdenking hydrocephalie, craniosynostose, een traumatische ulnaropathie en als klap op de vuurpijl een 9-jarige mentaal geretardeerde jongen die altijd op het erf gehouden was met heel wat kenmerken van myotone dystrofie (en wat leek ‘ie op z’n moeder…). Bij deze categorie dringt zich telkens dezelfde vraag op, eentje waarmee ik in het ziekenhuis ook dagelijks mee te maken zal hebben: en nu? Wat is het therapeutisch arsenaal voor deze aandoening? Meestal blijven we het antwoord schuldig. Wel bleek er een kleine ngo, CCBRT, community-based rehabilitation therapy in Tanzania, te bestaan die dit soort kinderen een beetje kan laten revalideren. De middelen die ze daarvoor tot hun beschikking hebben zijn beperkt, maar ook hier wordt dus op kleine schaal aan kinderrevalidatie gedaan, en dat stemt hoopvol. Als neuroloog op de kinderafdeling van KCMC krijg ik ook weer te maken met deze ngo.

6 thoughts on “Medical Checks for Children”

 1. Beste mevrouw Dekker, beste Marieke,

  We hebben (ik denk ongeveer 1-2 weken geleden) een mailtje gestuurd met een vraag of we uw ziekenhuis mogen komen bezoeken tijdens onze reis in Tanzania op 8 of 9 juli aanstaande. Ik vroeg me af of u de mail heeft ontvangen. We zijn een gezin met twee kinderen van 15 en 17. Mijn man is huisarts in Maastricht en mijn dochter van 17 wilt geneeskunde gaan studeren. We hebben uw naam via een collega-huisarts, Gaspard Knops, die zelf in Tanzania heeft gewerkt en gewoond. we zijn enthousiast geraakt door zijn verhalen en willen graag een indruk krijgen van de medische zorg aldaar.
  Uiteraard zijn we ook bereid om een donatie te geven. Overigens regelen we de reis via Makasa.
  We zien uit naar uw reactie,

  Met vriendelijke groet,

  Ingeborg Wijnands
  Maastricht

  1. Hallo Ingeborg, Marieke plaatste direct een (positieve! :-)) reactie. Misschien is de notificatie niet aangekomen? Ze zal nog een e-mail sturen.

 2. Lieve Marieke (en familie),

  Habari za kasi? Habari za njumbani?
  Wat leuk jouw verslag van de MCC missie te lezen. En fijn te horen dat het dus helemaal goed is gekomen met een werkvergunning 🙂

  Geniet van Afrika, succes met het mooie werk en hoop je volgend jaar weet te zien in Mtakuja!

  Lieve groet,

  Anne (huisarts Medical Checks for Children)

 3. hallo familie zwets in het bijzonder hugo,
  leuk om zo vanalles te lezen, meve en ik kijken ook wel vooral de foto’s, dat is helemaal een feest en haalt het meteen een stuk dichterbij ! we zijn terug van vakantie en meve wil graag hugo een kaart sturen. Waar moet die dan heen vroeg ik me af,
  lieve groeten van meve en ellen.

  1. Namens Hugo (die morgen voor het eerst naar de school gaat, en dus zijn eerste schreden op het geletterden-pad zal zetten- in Nederlands, Engels, Swahili of een charmant brouwsel daarvan)… ons woonadres is op Emma Grocery Road opp. Makupa’s Surgery, maar aan adressen met huisnummers doen ze hier niet ! Post wordt dus ook niet aan huis bezorgd, alleen maar op het postkantoor of grotere instellingen zoals het ziekenhuis en school. Vuilnisophaaldiensten of iets dergelijks bestaan er evenmin trouwens, dus maar goed dat de Gemeente Nijmegen ons netjes heeft leren recyclen ! Alles wat enigszins restloos verbrandt gaat in een diepe brandkuil -nieuw bamboehekje eromheen vanwege het kinderkoor-, groenafval op de composthoop, papier en takken in de haard, en de rest zelf wegbrengen naar een gemeentestortplaats.
   Ik dwaal af, had ik het niet over post ?
   Wat tot nu toe goed lijkt te werken (voor zover we weten is alles goed aangekomen) is het adres op het ‘Steek je nek uit’ – kaartje:

   dr Marieke Dekker, Dept. of Internal Medicine
   Kilimanjaro Christian Medical Centre
   P.O.Box 3010 Moshi
   Tanzania

   en (tikje beter omdat het ziekenhuisroute omzeilt):
   dr Marieke Dekker,
   c/o Ms Aneth Nkya,
   International Collaboration Office
   Kilimanjaro Christian Medical Centre
   P.O. Box 3010 Moshi
   Tanzania

   En wat zou Huugje blij zijn met iets van zijn soulmate ! Overigens heeft zijn haar kennisgemaakt met de tondeuse dus met het borstelkoppie van nu lijkt hij iets minder op Meve…

 4. lieve Marieke en Marco,

  Jullie berichtjes gelezen! leuk de foto van de 6 grote kleintjes.
  En het kijken van de kinderen…
  zonder te vergelijken je verbazen en ervaren… mooi.
  Eigenlijk deden ze dat hier in Nederland ook, maar dan valt het misschien minder op. Knuffels voor allemaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *