Queenie, 2 jaar later

Twee jaar geleden besloten we om een jonge grootmoeder, die voor haar kleindochter met een ernstige hersenbeschadiging zorgde, maandelijks te steunen met een bedrag. Haar zoon en schoondochter wilden na de gecompliceerde bevalling het kind niet opvoeden toen bleek dat de baby zich niet normaal ontwikkelde. Keer op keer werd Queenie, nu 2½ jaar oud, opgenomen in ons ziekenhuis met een aspiratiepneumonie omdat ze zich weer had verslikt. En keer op keer kwam oma haar brengen terwijl ze zich die opname eigenlijk helemaal niet kon veroorloven.

Bibi Queenie (51 jaar) en haar peuter
Bibi Queenie (51 jaar) en haar peuter

Toen een verpleegkundige had gezien dat de oma van Queenie alleen maar water door de neusmaagsonde van het kind kon geven omdat ze geen geld meer had voor pap, meldde ze het tijdens de visite. Ik ben dat nooit meer vergeten, en toen we besloten om naast ons werk in het ziekenhuis een individu te steunen met een maandelijks bedrag was de keuze makkelijk gemaakt. Aanvankelijk betaalden we met M-PESA, de Afrikaanse manier om geld telefonisch over te maken. Maar toen bleek dat het andere kind van Bibi Queenie dat geld elke maand achterover drukte en haar moeder wijsmaakte dat het helemaal niet was betaald, zochten we haar met elke fysio- of ergotherapiesessie in het ziekenhuis op, en betaalden haar contant.
Queenie is nu een peuter, ze is spastisch, nagenoeg blind en heeft epilepsie. Maar ze heeft een oma die van haar houdt, die nu wel genoeg geld heeft om haar redelijk te eten te geven- en sinds ons eerste bericht over dit indrukwekkende gezinnetje heeft Queenie ‘maar’ twee ziekenhuisopnames gehad.

2 thoughts on “Queenie, 2 jaar later”

 1. lieve familie!
  Ik heb weer eens even wat berichtjes gelezen….
  Heel leuk om te lezen.
  Nog steeds beschermd tegen slangen Marieke en zo moedig! Slangenvrouw!
  Marco, as always origineel met eten en werk en auto.

  Wat worden de kinderen groot. Ja, ik ben 60 geworden en dan ga je van die ouwe-tante opmerkingen maken.
  Ida, mijn huisje staat er nog!
  Als je op mijn facebookpagina kijkt: er staan foto’s van de voor-en achterzijde van mijn huis.
  Aan de voorkant bloeit de japanse kers, aan de achterzijde de verkeersborden.
  Ik ben blij om te lezen dat het goed met jullie gaat. Moedige hardwerkende mensen. Van hier een lieve groet en ik denk vaak aan jullie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *