Ik ben bang voor slangen. Maar sinds de grote visite van vrijdag is mijn naam Dr. Slangenspecialist.
Tijdens de visite kwam een aantal interessante casus voorbij, waaronder de CT scan van een jongetje met een ongeopereerde Tetralogie van Fallot, een zeldzame hartafwijking, die helaas een hersenstaminfarct had gekregen. Deze kinderen zijn vaak ten dode opgeschreven omdat de operatie duur is, en je ervoor naar India moet. Daarvoor is een lange wachtlijst en als je, zoals zijn alleenstaande jonge moeder, geen geld hebt om het proces te versnellen, overlijdt de patiënt vaak voordat de aanvraag in behandeling wordt genomen op het Ministerie. De arts op de foto is Marissa, laatstejaars AIOS neurologie uit Oregon die deze maand meeloopt. Hiervoor was ze drie jaar op Harvard neurochirurg in opleiding, maar ze vond het “teveel een mannenvak”, dus koos ze voor de neurologie(!). Ze zit nu in de laatste maanden van haar opleiding en gaat zich richten op epilepsie. En daaraan geen gebrek in de patiëntenpopulatie van KCMC.
Toen we bij het op-een-na-laatste bed van de Acute Kindergeneeskunde aan kwamen, was er opeens consternatie vanwege de slang die onder Bed 9 vandaan kwam kronkelen! Een kleintje van niet meer dan 20 cm, maar wél eentje die zich oprichtte en zijn kap opblies: een cobra. Waar kindje slang is, moet moeder slang ook in de buurt zijn, dus de zusters waren in alle staten. Meteen werd er beschuldigend naar de vader en zoon op Bed 9 gekeken, want zij waren Maasai. Recht van de steppe en het dichtst bij de cobra, dus misschien was die wel uit hun bagage gekropen, of met opzet … Ze ontkenden in alle toonaarden en wezen erop dat ze 2 dagen onderweg geweest waren voordat ze Moshi bereikten. Een voorbeeld in een notendop van hoe de Maasai als stam gediscrimineerd kan worden.
In de tussentijd stonden we in het halfduister (geen stroom) te staren naar het cobraatje. Amos, de lange AIOS kindergeneeskunde uit Malawi, en Lenny, zijn potige collega, stonden naast me in hun glimmend gepoetste schoenen en deden niets. Toen ik een beroep deed op hun stoeremannenstatus en vroeg of ze hem niet gewoon konden doden, wilden ze liever de askari (bewaker) laten halen. “Nou, dan doe ik het wel!” Voordat ik besefte dat ik een reptielencomplex had stampte ik ‘t arme koudbloedige kindcobraatje dood. Nu had ik wel een lange broek en hoge schoenen met sokken aan, maar achteraf kreeg ik toch wel de rillingen.
Toen ik ‘s middags terugkwam op de kinderafdeling kreeg ik mijn eretitel toegeroepen! Maar ik blijf bang voor slangen.
Ja slangen heldin!
Moeder cobra ook nog gevonden?
Wauw wat heldhaftig van je!
Sorry ik zal me even voorstellen eerst; ik ben Kim, een nieuwe collega van Sylvia op de KNF afdeling van het UMC Utrecht. Ik ben 25 jaar en ben net begonnen met mijn eerste jaar als KNF laborant. Nadat ik al een aantal geweldige verhalen van Sylvia tijdens de lunch had gehoord ben ik heel erg geintrigeerd geraakt door jullie werk daar! Ik heb thuis enthousiast verteld wat voor geweldige mogelijkheden dit vak wel niet kan brengen en nu ben ik druk begonnen al jou blogs te lezen. Wat een verhalen maken jullie mee! en zulke interresante maar ook hartverscheurende casussen. Maar ik lees ze met heel veel plezier en ergens in mijn achterhoofd hou ik het idee dat ik misschien als het mag ook een steentje bij kan dragen volgend jaar in het prachtige Tanzania:)
Hopelijk tot dan!
Groetjes Kim
Haha Marieke! Ontzettend stoer hoor! Een titel om trots op te wezen (ook al bang je nog steeds bang voor slangen). Dikke knuffel voor jullie allemaal!
Ha Simone! Nou inderdaad is mijn complex er niet minder om geworden. Die lange broek en schoenen hebben toch wel een functie, hoe heet (oef! niet te harden nu! 35 graden toen ik naar huis liep vanmiddag) dan ook! En jullie, sneeuw in Valburg? We missen je… je stapeltje foto’s ligt in de gang naast de blauwe stoel. Daar had Doris ze in gelegd nadat ze met Vicky uitgebreid had zitten kijken, in een hoekje op schoot bij Grote Zus. Kom snel terug! x Marieke