Galleries
254th Kilimanjaro Dirt Road Hash: Maji Moto
De hash van vandaag was een tocht van 2 uur in de verzengende hitte van de Maasai plains rond Maji Moto. De Maasai plains zijn een onherbergzame vlakte ten zuiden van de weg van Moshi naar Arusha. Ze beslaan ongeveer het oppervlak van Nederland.
Nog vrij aan de noordrand van het gebied, op ongeveer een uur rijden over dirt roads, ligt Maji Moto, een oase waar warm schoon water opwelt uit de verder kurkdroge bodem. “Maji Moto” is Swahili voor “warm water”, en hoewel het water inderdaad zo’n 20 graden zal zijn, geeft het ten opzichte van de omgeving heerlijke verkoeling.
Wij waren in augustus al eens met René en Christine naar Maji Moto gereden. Het vinden van de route bestond voor René uit trial-and-error, en voor mij uit het op afstand volgen van de stofwolk die René’s Toyota Surf — met de jongens bovenop het open dak — produceerde.
Dit keer was het kiezen tussen zwemmen en afzien. Doris en ik trotseerden – na het verorberen van de grootste pan pasta die ik ooit op mijn Coleman brander heb klaargemaakt: 17 eters – de hitte en waarschuwingen voor krokodillen.
Doris is meestal niet de heldhaftigste van het stel, en deze tocht was een hele prestatie. De arm van Joost, een bij Marieke aangespoelde student medicijnen, gaf Doris vast het extra zetje motivatie 😉
De eerste oogst
Het is zover: de eerste tomaten van Boer Koekoek Tanzania zijn rijp! Lees hier hoe deze tomaten als politiek vluchtelingen de Gemeente Nijmegen moesten verlaten, en een veilig onderkomen vonden in Moshi.
Sinterklaas in Tanzania
Natuurlijk komt De Sint ook naar Tanzania! De Nederlands-Vlaamse gemeenschap in Noord-Tanzania heeft zich vandaag in grote getale verzameld in de Ilboru Safari Lodge van Ad “Adje Patatje” van Beurden om de goedheiligman welkom te heten.
Sinterklaas komt, onder luidkeels gezang van zeker 30 kinderen, de poort binnen op een mkokoteni getrokken door twee van zijn pieten. In zijn gevolg zijn de Hoofdpiet en nog drie Pieten. Bij het zien van de kleinste Piet roept Hugo spontaan uit “Dat is Ida!” maar dat is natuurlijk onzin want die is er vanmiddag helemaal niet bij!
De ceremonie verloopt zoals het hoort, al zijn de cadeautjes eerst zoek en de pieten in het water gevallen! Er wordt ge-ren-je-rot, gezongen, en genoten van de bitterballen, kroketten, saté, stamppot, appelmoes en snert die Ad — een heerlijke sympathieke Brabander — heeft klaargemaakt. Als we De Sint later luidkeels zingend uitzwaaien, kijkt het lodge-personeel gierend van de lach toe.
Door Voor en Na
Dreads Update
Bijna rijp
We zijn zeven weken verder sinds René met een grote knipoog de Tanzania Branch van Boer Koekoek Nijmegen opende met het zaaien van 15 vergeten tomatenrassen. Het zal niet lang duren voor we eerste tomaten kunnen proeven, en het wordt nog een hele opgaaf om de mooiste te laten zitten voor veredeling en vermeerdering …
NB: op de foto’s linksboven zie je de Frangipani in bloei, de dode tak die ik 2 maanden geleden in de grond stak.
Hash bij Machame
De 253e hash was in de bergen rond Machame. Een schitterend gebied aan de weg die leidt naar de Kilimanjaro. Het is er door de hoge ligging aangenaam koel, en een paar regenbuien deden daar een schepje bovenop. Aat (de Vliegende Hollander) reed met ons mee en de kinderen gaven een meerstemmig concert van achter uit de Land Rover.
Tomatentransfer
Omdat René tijdelijk in Nederland was, hebben de tomatenplantjes wat langer dan gepland op zijn tuinderij gestaan, maar vandaag verhuist een deel naar onze moestuin. De zaadjes gingen twee maanden geleden de grond in.
De vijftien soorten zijn allemaal opgekomen, en van elke soort zullen we drie exemplaren in onze tuin zetten. De rest blijft op de shamba van René, waar meer aandacht gegeven kan worden aan het vermeerderen van de soorten, zodat de inspanningen van Robert “Boer” Koekoek om deze vergeten rassen opnieuw op te kweken niet verloren gaan. (Lees hier het verhaal achter de tomaten.)
Een eerste tegenslag hebben we ook: de opschriften op de gele naambordjes zijn door de zon verbleekt, waardoor we niet meer kunnen zien welke soort welke is. We zullen dit later aan de hand van foto’s moeten proberen te achterhalen.
Tomaten – buiten afharden
Deze week mochten onze tomaten hun eerste stapjes zetten buiten de beschutting van hun kas, en o wat zijn ze gegroeid sinds we ze drie weken geleden zagen kiemen. Ze moeten nu eerst een paar weken ‘afharden’, en dan gaan ze naar onze moestuin.